Van Kaam advocaten

K
K
 

De mensen bij Van Kaam zijn scherp en ervaren, altijd gedreven en altijd betrokken.

 

De nadruk van ons werk ligt op procederen. Maar we geven ook juridische en zakelijke adviezen. We bouwen aan een langlopende relatie met onze cliënten. Dankzij onze contacten binnen de advocatuur, de creatieve industrie en de media krijgen zij toegang tot een zeer uitgebreid netwerk. 

 

Thorough negotiators, very knowledgeable in the field of civil defamation cases and having an excellent track record in these matters.

- Media Law International

Onze mensen:

Bertil van Kaam

Advocaat
Van_Kaam_Finals_16.jpg

Bertil van Kaam is oprichter en partner bij Van Kaam IP, Media & Privacy.

 

Praised for its knowledge, speed, 'hands-on approach' and 'great value for money'.

- The Legal 500

 

Bertil is een expert op het gebied van vrijheid van meningsuiting (smaad/laster en het recht op privacy), onderzoeksjournalistiek en preventieve uitzendverboden. Hij vertegenwoordigt onder andere publieke en commerciële omroeporganisaties zoals de AVROTROS en RTL Nederland en hun populaire televisieprogramma’s als Radar, Opgelicht?!, EenVandaag en Ontvoerd. Bertil is ook betrokken bij het veel besproken geschil tussen Radar en Pretium Telecom. In kort geding heeft de Hoge Raad in het voordeel van Radar beslist. In de bodemprocedure loopt thans een hoger beroep bij het Hof Den Haag.

 

Om scherp te blijven op het snijvlak tussen vrijheid van meningsuiting enerzijds en de bescherming van het recht op privacy anderzijds, kiest Bertil er bewust voor om partijen van beide kanten te vertegenwoordigen: de media alsmede privé personen en ondernemingen. Zo vertegenwoordigde hij Nina Storms met betrekking tot de ongeautoriseerde biografie die over haar verscheen.

 

Al meer dan 20 jaar adviseert Bertil allerlei soorten bedrijven (binnen en buiten de creatieve sector) op het gebied van auteursrecht en merkenrecht alsmede omtrent licentie-, agentuur- en distributieovereenkomsten. Daarnaast is Bertil plaatsvervangend rechter op het gebied van intellectuele eigendom bij de rechtbank Oost-Brabant.

Hij werkt nauw samen met een aantal uitgeverijen, zoals onder andere G+J Uitgevers (Vogue, Glamour, Quest en National Geographic) en de laatste onafhankelijke Nederlandse uitgeverij, Uitgeverij Van Oorschot. Zo was Bertil betrokken bij de belangrijke procedure tegen de erfgenamen van de overleden schrijver Gerard Reve omtrent de publicatie van het laatste deel van diens biografie.

 

Ook vertegenwoordigt hij de grootste uitgeverij van kinderboeken, Uitgeverij Kluitman (Kruimeltje, Pietje Bell en De Kameleon) en was hij nauw betrokken bij de productie van op deze kinderboeken gebaseerde bioscoopfilms, televisieseries en musicals. Daarnaast werkt Bertil samen met grote ondernemingen in de film- en theaterindustrie zoals Senf Theaterpartners en filmdistributeur DutchFilmWorks. Hij assisteert deze ondernemingen bij (internationale) auteursrechtelijke en merkenrechtelijke kwesties.

 

Daarnaast houdt hij zich bezig met het ontrafelen en exploiteren van creatieve nalatenschappen van beroemde Nederlandse artiesten zoals Toon Hermans, Ramses Shaffy en Wim Sonneveld.

 

Bertil heeft een persoonlijke interesse in fotografie en vertegenwoordigt een aantal gerenommeerde fotografen. Hij is tevens een gepassioneerde sponsor van het Foam Fotografie Museum in Amsterdam (www.foam.nl).

 

Bertil is voorzitter van de Raad van Toezicht van de Missing Chapter Foundation.

 

emea-leading-individual-2021