IE, media- en privacyrecht zijn constant in beweging. De grenzen worden dagelijks getart. Wat mag net wel, wat mag net niet. Hierin ligt de kern van ons werk. Werk wat ons blijft uitdagen en inspireren.
filter op categorie:
'Nieuwe' gebruiksvoorwaarden Facebook
Onlangs heeft iedere Facebookgebruiker een melding ontvangen dat per 1 januari 2015 nieuwe gebruiksvoorwaarden zullen gelden. Iedereen die de dienst na 1 januari blijft gebruiken gaat hiermee akkoord. Er is inmiddels een tegenbeweging ontstaan waarbij gebruikers via een post op hun tijdlijn meedelen niet akkoord te zullen gaan met deze voorwaarden. Het is de vraag of dit zin heeft. Op grond van de haar gebruiksvoorwaarden claimt Facebook namelijk dat je al akkoord bent als je de dienst gebruikt. Wat is Facebook van plan? Hieronder een korte opheldering.
Geen sprake van nieuwe voorwaarden
De voorwaarden waarvan Facebook claimt dat deze zijn gewijzigd worden al langere tijd toegepast. Van nieuwe gebruiksvoorwaarden is dus geen sprake. De voorwaarden zijn enkel herschreven en verdeeld over meerdere documenten. Wel is bekend dat Facebook nog meer data over ons gaat verzamelen en uitwisselen. Hieronder een greep uit de belangrijkste voorwaarden:
• Facebook krijgt een onbeperkt gebruiksrecht (licentie) op alle IE rechten die rusten op de inhoud van jouw account;
• Facebook heeft toestemming om jouw gegevens en inhoud uit te wisselen met onder andere Instagram en Whatsapp. Ook data van niet-Facebookgebruikers die gebruik maken van websites of apps die verbonden zijn aan Facebook wordt verzameld. Aan de hand van deze gegevens kan Facebook vervolgens een gedetailleerd profiel opstellen: wat vind je leuk, met wie heb je contact, waar bevindt je jezelf (GPS-locatie), wat voor apparaten gebruik je zoal etc.
• Je geeft Facebook toestemming om jouw naam, profielfoto, inhoud en informatie (zoals likes e.d.) aan commerciële partijen te verkopen zonder enige vorm van compensatie. De mogelijkheid bestaat dus dat je jezelf voorbij ziet komen in een advertentie op Facebook. Zolang geen toestemming wordt verleend door de gebruiker krijgen adverteerders echter alleen geanonimiseerde data in handen;
• Vrienden kunnen toegang geven tot jouw data via apps en hun account. Dat jij je privacy instellingen aanpast betekent nog niet dat je vrienden dat ook zullen doen. Via hen kan data welke jou aangaat (foto’s, reacties, likes e.d.) nog steeds worden verzameld en opgeslagen conform hun privacy instellingen.
What´s new?
Nieuw is dat Facebook haar gebruikers vooraf heeft geïnformeerd over de wijzigingen. Daarnaast heeft zij een document genaamd de Privacy Basics gepubliceerd waarin op een ‘eenvoudigere’ wijze wordt uitgelegd hoe gegevens worden verwerkt en hoe je je privacy instellingen kunt aanpassen. De vraag is of mensen hier überhaupt naar zullen kijken. Nieuwsgierigheid naar wat vrienden uitspoken wordt nog altijd verkozen boven privacy, zo blijkt uit het geringe aantal gebruikers dat zijn account heeft verwijderd.
Een ander saillant detail is dat de voorwaarden omtrent het gebruik van gegevens voor advertentiedoeleinden gelden voor iedere gebruiker in Europa, behalve die in Duitsland. Duitse gebruikers kunnen namelijk aangeven niet akkoord te gaan met het gebruiken van gegevens door Facebook. Waarom kunnen Duitse Facebookers wel hun privacy beschermen en wij niet?
Het Hooggerechtshof in Berlijn heeft eerder dit jaar beslist dat de verwerking van data door Facebook plaatsvindt in de V.S. en niet in Ierland (zoals werd aangevoerd door Facebook). Hierdoor valt de verwerking buiten de Europese wetgeving en behoudt Duitsland zich het recht voor haar strengere privacyregels toe te passen. In de Duitse privacywetgeving staat namelijk dat er geen automatische toestemming kan worden verleend voor het verwerken en gebruiken van (privé)gegevens, zoals nu wel het geval is bij de rest van de Europese Facebookgebruikers. Dit is in de Tweede Kamer natuurlijk niet onopgemerkt gebleven.
Op 4 december jl. zijn er Kamervragen gesteld over de kwestie. Op de antwoorden moeten we nog even wachten. Het CBP is de voorwaarden al aan het onderzoeken en wil dat Facebook de introductie van haar ‘vereenvoudigde’ voorwaarden nog even uitstelt.
Inmiddels is bekend dat Facebook meegaat in het verzoek van het CBP. Vooralsnog zullen de voorwaarden per 30 januair a.s. worden ingevoerd.
Verwijderen of verhuizen?
Mocht je dit nu lezen en denken: dit gaat mij te ver, dan is de enige optie je Facebook-account verwijderen. Al is dit nog niet zo gemakkelijk (ik ervaar een Hyves déjà vu). Met alleen het verwijderen van je account ben je er namelijk nog niet. Vanaf het moment dat je je account verwijderd mag je twee weken lang niet inloggen op Facebook. Zodra je inlogt wordt je account weer automatisch geactiveerd. Nadat het je toch is gelukt je account te verwijderen blijven jouw gegevens mogelijk nog voor ‘redelijke tijd’ aanwezig in back-ups van Facebook, aldus de gebruiksvoorwaarden. Echt weg is je account dus niet zomaar.
Wil je daarentegen gewoon blijven Facebooken, maar wil je je privacy zo veel mogelijk beschermen? Pas dan je privacy instellingen daar waar mogelijk aan en ga kritischer om met hetgeen je op social media deelt. Maar dat wisten we al toch?