Van Kaam advocaten

K
K
 

IE, media- en privacyrecht zijn constant in beweging. De grenzen worden dagelijks getart. Wat mag net wel, wat mag net niet. Hierin ligt de kern van ons werk. Werk wat ons blijft uitdagen en inspireren.

filter op categorie:

Artikelen

 • Actualiteiten/ Gepost

  Fotograaf verliest zaak om embedded Instagram-post

  Fotograaf verliest zaak om embedded Instagram-post

  Als ik een foto of video op Instagram post is deze dan zonder mijn toestemming te gebruiken door derden, ook op een ander platform? Een Amerikaanse rechter oordeelde op 13 april 2020 bevestigend.

   

  Hierna zal kort worden stilgestaan bij deze uitspraak. Daarna zal nader worden toegelicht hoe in Europa en Nederland wordt gedacht over het embedden van auteursrechtelijk beschermde werken.

 • Actualiteiten/ Gepost

  Portretrecht en de uitingsvrijheid

  Portretrecht speelt een grote rol in de mediabranche, uitgavesector en op internet. Reclames met lookalikes, fotoreportages in tijdschriften of kranten en op televisie of in films.

   

  Wanneer kan iemand zich verzetten tegen een publicatie waarop hij/zij is afgebeeld? Hoe ver reikt de vrijheid van meningsuiting van degene die openbaart?

   

  Wanneer een portret?

   

  Het begrip 'portret' moet ruim worden geïnterpreteerd. Zo is niet alleen de foto van een gezicht of kenmerkende lichaamshouding (Naturiste-arrest) een portret, maar kan in bepaalde gevallen ook een afbeelding of video van een lookalike (zie Gouden Gids tegen Yellow Bear over de lookalike Katja Schuurman) een portret zijn. Iemand hoeft dus niet per se zelf geportretteerd te zijn. Daarbij is wel van belang dat de lookalike duidelijk dient te verwijzen naar de betrokkene.

 • Actualiteiten/ Gepost

  Een bondscoach, wat kost dat nou?

  Een bondscoach, wat kost dat nou?

  Voor Nederlandsmedianieuws.nl schreef Remco Klöters een artikel over vergoeding voor het gebruik van het portretrecht van voormalig bondscoach Van Gaal. Hieronder een korte introductie en een verwijzing naar het artikel.

   

  Weinig evenementen zullen voor de middenstand zo lucratief zijn als het WK voetbal. Als we meedoen tenminste... Maar niet alles kan. Eind januari veroordeelde de rechter in Amsterdam een reclamebureau voor het gebruik van het portret van Van Gaal tot een vergoeding van € 25.000,-. Hoe komt de rechter tot zo'n bedrag?

 • Actualiteiten/ Gepost

  Contract Check: uw contracten up-to-date

  Contract Check: uw contracten up-to-date

  Per 1 juli 2015 is het nieuwe auteurscontractenrecht in werking getreden. Zoals u kunt lezen in onze laatste update heeft deze wetswijziging gevolgen voor zowel makers als exploitanten van auteursrechtelijk beschermde werken. De nieuwe regels zijn dan ook belangrijk voor de contractspraktijk van alle mediabranches. Zijn uw contracten al up-to-date?

   

  Het team van Van Kaam advocaten biedt u de mogelijkheid tot een Contract Check voor zowel bestaande als nieuwe contracten en/of algemene voorwaarden betreffende de exploitatie, licentiering en/of uitgave van auteursrechtelijk beschermde werken.

 • Actualiteiten/ Gepost

  Tentoonstelling Anton Corbijn - Haags Gemeentemuseum

  Vanaf zaterdag 21 maart t/m 21 juni is in het Haags Gemeentemuseum een overzichtstentoonstelling van fotograaf en regisseur Anton Corbijn te bewonderen. De tentoonstelling is naar aanleiding van zijn zestigste verjaardag.

   

  Hollands Deep toont de hoogtepunten uit zijn werk. De grove zwart-witfoto's van muzikanten uit de jaren 70/80 vormen een belangrijk onderdeel van de tentoonsteling. Met dit grote overzicht wil het museum de ontwikkeling van Anton Corbijn als autodidact en de diversiteit van zijn onderwerpen en gebruikte technieken en materialen laten zien. Ook foto’s van de making-of van zijn films zijn opgenomen in de tentoonstelling.

 • Actualiteiten/ Gepost

  The Art of the Brick

  The Art of the Brick

  Lego heeft geen IE-rechten meer en dus zijn er thans vele mogelijkheden voor het gebruiken dan wel produceren van (soortgelijke) Lego-steentjes.

   

  Zo is het ook mogelijk kunst te maken met LEGO-steentjes. Dat bewijst kunstenaar Nathan Sawaya. Het bekende speelgoed staat centraal in de expositie The Art of the Brick in het Amsterdam Expo. De ten- toonstelling is van 29 mei tot en met 14 september 2014 te bezoeken.