Van Kaam advocaten

K
K
 

IE, media- en privacyrecht zijn constant in beweging. De grenzen worden dagelijks getart. Wat mag net wel, wat mag net niet. Hierin ligt de kern van ons werk. Werk wat ons blijft uitdagen en inspireren.

filter op categorie:

NeeMaar! NEYMAR ®

soccer-4107830_1920.png

Iedereen kan een merk registreren en bepalen wát er geregistreerd wordt. Net als bij domeinnamen bestaat er niet zoiets als een absoluut recht op een bepaalde merknaam, simpelweg omdat jij zo heet en degene die een merk registreert niet. Dat betekent dus dat iedereen de naam van de bekende voetballer NEYMAR kan registreren.

Vanzelfsprekend is dit niet het hele verhaal. Wat niet mag is wat binnen het merkenrecht een depot te kwader trouw heet. Wanneer iemand te kwader trouw je naam deponeert is het mogelijk de registratie hiervan achteraf ongedaan te maken.

 

Dat is exact wat de voetballer Neymar da Silva Santor Junior deed toen hij (pas na een paar jaar) ontdekte dat de hem onbekende Portugese zakenman Carlos Moreira de naam ‘NEYMAR’ voor de EU als Uniemerk gedeponeerd had voor kleding, schoeisel en petjes (klasse 25).

 

Op 14 mei 2019 besloot het Europese Hof van Justitie na ruim drie jaar procederen dat Moreira zijn merk definitief kwijt is. Moreira stelde niet van de bekendheid van Neymar te hebben willen profiteren, nu hij deze vooral vanwege de klank ervan gekozen zou hebben. Hij zou niet aan de voetballer gedacht hebben toen hij de naam deponeerde en er zou sprake zijn geweest van puur toeval. Bovendien stelt hij dat Neymar ten tijde van het depot (op 17 december 2012) nog niet bekend zou zijn geweest in Europa.

 

Ondertussen werd wel duidelijk dat Moreira zelf wel van het bestaan van de voetballer wist. Sterker nog: uit zijn eigen verweer blijkt dat hij in 2012 wist dat er een transfer naar een Europese club zat aan te komen. Dat werd in 2013 uiteindelijk Barcelona. Gevalletje boter op het hoofd dus…

 

Dat laatste bleek al helemaal toen duidelijk werd dat Moreira op dezelfde dag als dat hij ‘NEYMAR’ deponeerde, hij ook de naam ‘IKER CASILLAS’ als merknaam probeerde te registreren. Daarmee was voor de rechter duidelijk dat Moreira over meer dan een beperkte kennis van de voetbalwereld beschikte.

 

Dit betekent dus dat de deposant in de wetenschap van de bekendheid van NEYMAR tot registratie van een aan zijn naam identiek merk is overgegaan. De aangevoerde toeval is ongeloofwaardig en wordt verworpen. Daarmee is duidelijk dat Moreira de bedoeling had met zijn merk en de daarmee te onderscheiden spullen de indruk te wekken dat de topvoetballer daarbij betrokken zou zijn en zodoende dus zonder enige tegenpretatie te profiteren van zijn goede reputatie. En dat mag niet.

 

Is het dan hiermee verboden nog producten op de markt te brengen onder de naam ‘NEYMAR’? Nee. De Europese rechter heeft alleen de registratie door Moreira van deze naam als merk ongedaan gemaakt.

 

Teneinde het gebruik van de naam te kunnen verbieden zal de voetballer eigen merkenrechten moeten inroepen, welke hij vervolgens tegen derden die zijn naam gebruiken in stelling zal moeten brengen. Enkel roepen dat iedereen toch weet dat jij zo heet is binnen het rechtsgebied van intellectuele eigendom nou eenmaal onvoldoende. Ook Isker Casillas zal dus eerst zijn merkenrechten op orde moeten brengen.

 

Een goede reden om alle opkomende sporters, artiesten en ander talent te adviseren hun (artiesten)naam zo snel en goed mogelijk vast te leggen om zo te voorkomen dat derden met hun reputatie aan de haal gaan.

 

Remco Klöters, 21 mei

 

Links:

Pers

Uitspraak