Van Kaam advocaten

K
K
 

IE, media- en privacyrecht zijn constant in beweging. De grenzen worden dagelijks getart. Wat mag net wel, wat mag net niet. Hierin ligt de kern van ons werk. Werk wat ons blijft uitdagen en inspireren.

filter op categorie:

Verschil tussen merk en handelsnaam

1blog_2.jpg

Regelmatig krijgen wij de vraag wat het verschil is tussen een merk en handelsnaam en hoe je deze rechten het beste kunt beschermen of registreren. In deze blog leggen wij dit u graag uit.

Merken worden gebruikt om waren en diensten te onderscheiden (van die van andere ondernemingen). Handelsnamen dienen ter onderscheiding van de naam waaronder een onderneming wordt gedreven.

 

Een recht op een merk verkrijg je door het teken in te laten schrijven in één van de merkenregisters. Bij de inschrijving moet altijd worden aangegeven voor welke waren en diensten het merk zal worden gebruikt. De registers worden beheerd door overheden en bij de inschrijving van een teken als merk wordt altijd gecontroleerd of een teken onderscheidend genoeg is om te kunnen worden ingeschreven. Normale gangbare woorden mogen niet worden gemonopoliseerd door het merkenrecht. Er bestaan Benelux merken, Europese merken en internationale merken.

 

Het recht op een handelsnaam hoef je niet te laten registeren. Ook niet bij de Kamer van Koophandel. Dit recht ontstaat automatisch op het moment dat je de naam gebruikt voor je onderneming, bijvoorbeeld op het briefpapier en op visitekaartjes. Een handelsnaam hoeft niet onderscheidend te zijn om geldig te zijn. In de praktijk wordt een merk ook vaak als handelsnaam gebruikt en andersom. Zo is de naam ‘Van Kaam’ niet alleen een handelsnaam voor het advocatenkantoor, maar ook een merk voor juridische diensten.

Het gebruik van een symbool zoals © of ® heeft naar Nederlands recht geen betekenis. Door het gebruik van een symbool verkrijgt u geen auteursrechten, een merkrecht of een handelsnaam.

 

Optreden tegen inbreukmakers

Merken en handelsnamen zijn beschermd nadat zij zijn ingeschreven of worden gebruikt. Hierdoor krijgt u een exclusief recht om het merk of de handelsnaam te gebruiken en betekent dit dat een concurrent deze niet zomaar mogen gebruiken omdat dit verwarring kan stichten en de consument kan misleiden.

 

Op basis van een merkrecht kun je optreden tegen een derde die gebruikt maakt van een gelijk of soortgelijk teken voor gelijke of soortgelijke waren en diensten. Aan beide voorwaarden moet worden voldaan, anders is er geen sprake van een inbreuk op het merkrecht. Een voorbeeld: de voetbalclub ‘Ajax’ kan niet optreden tegen het schoonmaakmiddel ‘Ajax’, omdat de merken niet voor gelijke of soortgelijke waren of diensten worden gebruikt. Op het moment dat een andere voetbal – of sportclub de naam ‘Ajax’ gaat gebruiken, kan Ajax wel met succes optreden. Als je wilt optreden tegen een andere handelsnaam geldt grosso modo hetzelfde, alleen speelt de geografische plaats van vestiging een belangrijke rol. Zo kan Bakker Jansen uit Utrecht niet optreden tegen Bakker Jansen in Groningen. Dit zou anders zijn als beide bakkers in Utrecht gevestigd zouden zijn.

 

Inbreuk op merk of handelsnaam?

Vanzelfsprekend kunnen de specialisten van Van Kaam u bijstaan als u te maken hebt met inbreuk op uw merk of handelsnaam of als u zelf door iemand anders bent aangesproken. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

 

Door Nine Bennink