Van Kaam advocaten

K
K
 

IE, media- en privacyrecht zijn constant in beweging. De grenzen worden dagelijks getart. Wat mag net wel, wat mag net niet. Hierin ligt de kern van ons werk. Werk wat ons blijft uitdagen en inspireren.

filter op categorie:

Recht op eigen naam

Voor Nederlandsmedianieuws.nl schreef Remco Klöters een artikel over het recht op je eigen naam. Hieronder een korte introductie en een verwijzing naar het artikel.

 

Stel: je bent een trotse Italiaanse, luisterend naar de naam Gabriella Capra. Niks mis met zo’n naam, zou je denken.

Maar dan blijkt dat de vertalers van Peppa Pig, een Britse animatieserie over vrolijke dieren op een boerderij de geit uit de serie jouw naam te hebben gegeven. Capra is Italiaans voor geit en Gabriella Goat werd Gabriella Capra. Voor de Italiaanse breken zware tijden aan…

Sinds de aflevering waarin de geit haar opwachting maakt staat het leven van Gabriella Capra op z’n kop. Ze geeft aan vanaf dat moment onder vrienden en collega’s het mikpunt te zijn van spot. Voor de ton schade die mevrouw Capra daardoor zegt te lijden heeft zij inmiddels de animatiestudio Astley Baker Davies aansprakelijk gesteld.

 

Dat roept interessante vragen op. Kun je iemands naam zomaar gebruiken? Kan dat onrechtmatig zijn? En hoe kun je je hiertegen beschermen?

» bezoek website