Van Kaam advocaten

K
K
 

IE, media- en privacyrecht zijn constant in beweging. De grenzen worden dagelijks getart. Wat mag net wel, wat mag net niet. Hierin ligt de kern van ons werk. Werk wat ons blijft uitdagen en inspireren.

filter op categorie:

Google Vergeet Update

AA-Google-logo.jpg

Voor Nederlandsmedianieuws.nl schreef Remco Klöters een artikel over het recht om vergeten te worden. Hieronder een korte introductie en een verwijzing naar het artikel.

 

Een klein jaar nadat zoekmachine Google door het Europese Hof van Justitie bevolen werd het recht om vergeten te worden te garanderen, is het tijd voor een update. Ik schreef hier vorig jaar al over. Is het eenvoudig een dergelijk verzoek gehonoreerd te krijgen? En als het mislukt, is de Nederlandse rechter bereid in te grijpen en het recht te handhaven? Op 31 maart 2015 oordeelde het Hof Amsterdam hier voor het eerst over.

Direct na het oordeel van het Europees Hof van Justitie werd Google overstelpt met 'vergeet-verzoeken'. In de media kwamen cijfers terug met vijf nullen. Ook ik heb namens enkele cliënten Google verzocht bepaalde namen uit de zoekresultaten te weren.

 

Daarbij viel het volgende op:

  • Via de online applicatie dient het paspoort geüpload te worden.
  • De verzoeken worden door Amerikanen beoordeeld (Google Inc).
  • De resultaten komen soms arbitrair over.
  • Bij een nieuw verzoek – dat kan – kunnen eerder verdwenen zoekresultaten terugkomen.
» bezoek website